Historien om Nixtamal

Den urgamle teknikken «nixtamalisering» er en unik metode for å tilberede mais. De Maiz-gründer Edwin Rivas har utviklet en metode inspirert av den tradisjonelle mesoamerikanske prosessen hvor tørkede maiskorn kokes og bløtlegges over natten i en alkalisk løsning, som for eksempel kalkvann eller kalsiumhydroksid. Denne prosessen forvandler maisen til en deig som deretter brukes i ulike meksikanske retter. Etter å ha gjennomgått denne prosessen, blir maisen kalt «nixtamal», eller «hominy» i noen kulturer.

Nixtamalisering bryter ned proteinene i maisen, noe som gjør dem lettere fordøyelige, og frigjør flere gunstige næringsstoffer. Prosessen tilfører også kalsium til maisen, forbedrer tortillaens fleksibilitet, fungerer som en naturlig konserveringsmetode og gir en autentisk smak til det ferdige produktet. Ubehandlet mais derimot, passerer gjennom fordøyelsessystemet uten å bli fullstendig utnyttet av kroppen.

Nixtamalisering er en teknikk som har blitt brukt i flere tusen år i Mesoamerika, og spiller en viktig rolle i meksikansk matkultur. Denne metoden bidrar ikke bare til å forbedre smaken, teksturen og næringsverdien til maisen, men den er også et eksempel på den rike historien som ligger til grunn for meksikansk matlaging.

Ved å benytte denne teknikken i produksjonen av våre tortillaer er vi med på å hedre og videreføre en tidløs og unik tradisjon. Edwin Rivas og alle vi i De Maiz er stolte av å kunne bringe den ekte smaken av meksikansk mat tilbake til bordene, og bidra til å bevare og dele den meksikanske matarven med verden.